TIPS voor het branden van kaarsen

Voordat u de kaars aansteekt:

Zorg altijd voor een niet brandbare, passende en stabiele kaarsenhouder of kandelaar. En zorg ervoor dat de kaarsen recht en stevig staan. Een kaars die scheef staat drupt en walmt altijd. Ook dient de lont ten alle tijden schoon en kort te zijn, nooit langer dan 1 cm. Knip daarom de lont zo nodig korter voordat u de kaars aansteekt en zorg ervoor dat de lont ook recht staat.

 

Het plaatsen van de kaars:

Zorg ervoor dat u minimaal 10 cm afstand tussen brandende kaarsen houdt. Kaarsen die te dicht op elkaar staan verhitten elkaar waardoor de kaarsen kunnen gaan druppen. Zorg ervoor dat kaarsen nooit bij gordijnen of andere brandbare objecten staan. Het gaat tenslotte om open vuur. Plaats ze ook nooit in de volle zon, hierdoor gaat de kaars smelten en zullen ze ook sneller verkleuren.

 

Als de kaars brandt: 

Laat bol- en stompkaarsen nooit langer dan 3 tot 4 uur laten branden. Kaarsen met een diameter van 10 cm of meer moeten de eerste keer blijven branden totdat de kaars ongeveer 1 cm van de buitenrand is gesmolten. Dit is om te voorkomen dat er tunnels ontstaan, de kaars zal anders niet goed meer branden. Heeft de kaars onverhoopt toch een diepe tunnel, snij dan de rand korter waardoor hij weer beter gaat branden. Verplaats ook nooit brandende kaarsen en laat ze nooit onbeheerd achter.

 

Als de kaars bijna op is:

Laat kaarsen nooit verder dan 2 cm van de kaarsenhouder opbranden en doof de kaarsen met behulp van een kaarsendover. Gebruik nooit water om een kaars te doven.

 

Wist u dat?

Als u de kaarsen in een bak water met wat zout legt en u laat ze daarna opdrogen - zonder ze af te drogen - ze niet meer druppen of als u ze eerst in de vriezer legt, ze wat langzamer branden.

 

In ieder geval, maak uw huis gezellig met kaarsen maar vergeet nooit de veiligheid van het gebruik van kaarsen. Volg ten alle tijden de richtlijnen en laat uw kinderen en huisdieren nooit alleen achter met brandende kaarsen! En doof alle kaarsen voor u uw huis verlaat!